”Stenkul” på fjället

29 juli, 2019 0 av camillageidemark
Sälen, Lindvallen, Stensjön, vandra i fjällen, sommar i Sälen

En häftig syn

För drygt en vecka sedan vandrade jag upp på fjället vid Lindvallen i Sälen. Där finns fina leder att såväl vandra som cykla MTB på. Då jag hade gått några kilometer uppenbarade sig en märklig syn bland snår och ljung. Ur en tjärn tornade sig mänger av torn upp ur vattnet. Byggda av röd sten. Att folk bygger torn av sten här och var längst vandringsleder är inte ovanligt, men här hade ett helt landskap av stenformationer skapats av mänskliga händer. Det var en häftig syn men den dagen hade jag endast min (hyfsat dåliga) mobilkamera att förlita mig till, vilken inte gjorde bilderna rättvisa. Dessutom hade jag önskat fota stenarna i soluppgångens varma ljus istället. Jag beslöt därför att återvända någon tidig morgon med systemkameran.

Sälen, Lindvallen, Stensjön, vandra i fjällen, sommar i Sälen
Mina geologiska kunskaper är högst bristfälliga, man kan det vara röd sandsten eller kanske skiffer? Vackra är de i alla fall.

Så blev det lördag och min väderapp på mobilen hade lovat en något molnbeslöjad soluppgång kl 04.26. Efter tidigt morgonkaffe kl 02:45 förberedde jag mig för en ny tur upp till Stensjön, som den faktiskt heter. Som vanligt funderade jag en stund kring vilken kamerautrustning jag skulle ha med mig på min lilla fotoexkursion. Även om jag alltid förbereder packningen kvällen före, så brukar det bli så att jag tar det slutgiltiga beslutet cirka 15 minuter före avfärd. Denna dag blev det D4 huset, 24-70 mm och 200-500 mm gluggarna samt kamerastativet och, naturligtvis, kikaren som fick samsas i kameraryggsäcken – tillsammans med diverse andra kameratillbehör, sittunderlägg och sist men inte minst matsäcken (jag vill inte veta vad packningen till slut vägde…)

Sälen, Lindvallen, Stensjön, vandra i fjällen, sommar i Sälen
Några av tornen var så höga att jag inte förstår hur någon människa lyckats nå så långt upp.

Det blev en underbar morgon på fjället och 4,5 timme senare var jag åter i stugan, ivrig på att ladda upp bilderna i datorn för en första titt (samt att ta ytterligare en kopp rykande hett kaffe). Jag är hyfsat nöjd med resultatet av bilderna, och ljuset, ja det var precis så där generöst varmt som jag hade hoppats på.

Röd sandsten eventuellt