Snigelfart i regnet

23 maj, 2020 0 av camillageidemark
vinbergssnäcka, storsnäcka, blötdjur, makrofoto, fotoblogg, hon som fotar, camilla geidemark
Den enorma vinbergssnäckan söker sig fram mellan grässtråna.

Efter en lång tid av torka faller äntligen regnet. Trist, kan somliga tycka, men ack så nödvändigt för vår natur. Sedan jag kom över ett bra, begagnat makroobjektiv (Sigma, 150 mm, 2:8) förra året, har jag längtat efter att utforska världen på riktigt nära håll via kameran. För någon månad sedan började jag fantisera om att fotografera snäckor i grodperspektiv. De små blötdjuren har dock lyst med sin frånvaro i vår skog, tills i morse. Då kom de fram ur sina gömmor för att njuta av den regnstänkta grönskan. Under eftermiddagen hade det värsta skurarna dragit vidare och jag vågade mig ut med min Nikon D4. På väg till ”mitt” ställe, där jag vet att det finns gott om vinbergssnäckor, träffade jag på några andra lite mindre snäckkamrater. Det är fascinerande vad det kan skilja i både storlek och färg på de små blötdjuren. Jag har aldrig fotat snäckor tidigare och insåg att det var väldigt rogivande. Dock är de små liven ganska lättskrämda och drar snabbt in sina ögon om man blir allt för närgången. Då är det bara att ta det med ro och invänta att snäckan ska ta mod till sig och så småningom kika ut ur skalet igen. Jag upptäckte att snäckorna verkade ha lite olika personligheter. Några tog väldigt god tid på sig medan andra var snabbare att titta fram. Det blev en skön och avkopplande stund i skogen och jag längtar redan efter nya äventyr i makrovärlden.