Del 2 – Trandans vid Hornborgasjön

Under mars-april anländer tusentals tranor varje år till Hornborgasjön, som blivit en samlingsplats för den karaktäristiska parningsdansen – trandansen. Efter denna mäktiga ”uppvisning” flyger de norrut till olika häckningsområden. I september-oktober drar de till varmare breddgrader som till exempel Spanien och delar av Afrika för övervintring.
Från styltor på marken till vårtor i nacken

Under min fotoexkursion fick jag tillfälle att studera de spänstiga tranorna på lite närmre håll. På de styltliknande benen balanseras en smått fantastisk skapelse. Tranans fjäderdräkt är silkigt skimrande från ljusaste till mörkaste grått. Då stjärtfjädrarna burras upp skapas en imponerande plym och gör denna vackra fågeln än mer elegant och primadonnalik. Den långsträckta halsen övergår från ljusgrått till en mörkare grå nyans, nästan svart. I nacken ses ett vårtliknande hudparti i blodröd nyans som fågeln via nackmuskel kan ändra färg på. Ur den vita bandteckningen på huvudet framträder två distinkta ögon i skarp gul/rödaktig kulör. Vem kan låta bli att fascineras?

Myter och sägner
I Norden finns det många traditioner kring tranans ankomst bland annat att man inte längre fick tända ljus om kvällen och på vissa platser innebar den att man efter detta skulle få ett extra mål mat mellan middag och kvällsmat (citat från Wikipedia)


Det intensiva trumpetandet avtog sent in på natten. Då hade nog de flesta fåglar placerat sig ute på grunt vatten, på tryggt avstånd från räv och annat farligt.